ישנם מספר סיבות שמחשב יכול לכבות מעצמו, חלק מהסיבות חומרה וחלק מהסיבות תוכנה וחלקם אף טעות אנוש.
סיבות נפוצות:
התחממות יתר: למחשבים יש מנגנונים מובנים לכיבוי כשהם מגיעים לטמפרטורות קריטיות כדי למנוע נזק.
התחממות יתר עלולה להתרחש עקב הצטברות אבק, מאווררים לא תקינים או מערכות קירור לא מתאימות, או סגירה של פתחי האוורור, גם במחשבים ניידים וגם במחשבים נייחים יש פתחי אוורור דאגו שהם יהיו תמיד פתוחים וככל האפשר שיהיה זרימה חלקה של אוויר.
בעיות באספקת חשמל: בעיות או בספק הכוח (PSU) של המחשב עלולות להוביל לכיבוי פתאומי. אספקת חשמל לא יציבה או פגומה עלולה לכבות את המחשב ואף להוביל לנזקים משניים.
בעיות חשמל: בעיות חשמל כמו עליות מתח, נפילות מתח או הפרעות באספקת החשמל עלולות לגרום למחשב להיכבות באופן בלתי צפוי.
תקלות חומרה: רכיבי חומרה לא תקינים, כגון לוח אם, זיכרון RAM, כונן קשיח או כרטיס גרפי פגום, עלולים לגרום למחשב להיכבות באופן בלתי צפוי.
לקריאה נוספת:
סיבות נוספות אף פחות נפוצות
שגיאות תוכנה או מנהל התקן: קבצי מערכת פגומים, התנגשויות מנהלי התקנים או קריסות תוכנה עלולים לגרום לכיבוי פתאומי. לעתים קרובות זה יכול להתבטא כ"מסך כחול של מוות" (BSOD) ב-Windows.
אוברקלוקינג: OVERCLOCKING של ה-CPU או ה-GPU מעבר לגבולות היציבות שלהם עלולה להוביל לאי יציבות המערכת ולכיבויים, בד"כ נפוץ במחשבי גיימינג שמשנים את ה- OVERCLOCKING של הרכיבים.
תוכנות זדוניות או וירוסים: תוכנות זדוניות או וירוסים מסוימות עלולות לגרום למחשב להתנהג בצורה בלתי צפויה, כולל כיבוי פתאומי, הרבה פעמים בצורה עקיפה, תוכנה זדונית שגורמת לעומס במחשב שגורם לכיבוי לא צפוי.
עדכונים או אתחולים מתוזמנים: מערכות הפעלה ותוכנות עשויות לתזמן עדכונים או אתחול מחדש באופן אוטומטי, מה שעלול לגרום למחשב להיכבות אם הוא בשימוש פעיל.
בעיות סוללה (מחשבים ניידים): במחשבים ניידים, אם הסוללה מתקלקלת או לא נטענת כראוי, המחשב עלול להיכבות באופן בלתי צפוי, במיוחד כאשר הוא פועל על סוללה.
אי תאימות חומרה: רכיבי חומרה חדשים שאינם תואמים למערכת הקיימת עלולים להוביל לכיבוי, לדוגמא, זיכרון RAM של מתאים מבחינת המהירות שלו, או לא תואם זיכרון נוסף שקיים וכדומה.
בכל מקרה כזה, למעט ממש הבעיה של התחממות מחשב עקב פתחי אוורור חסומים אנחנו ממליצים לכם בחום לגשת למעבדת מחשבים לתיקון המחשב, כל ניסיון של תיקון מחשב בצורה עצמאית עלול להוביל לנזק גדול יותר.
ויחד עם זאת מי שחושב שיש לו יכולת או ידע מספיק בשביל לבצע תיקון בסגנון DIY על אחריותו בלבד:
כדי לפתור בעיות ולפתור כיבויים בלתי צפויים של המחשב, תוכל לבצע את השלבים הבאים:
בדוק אם יש התחממות יתר: ודא שמערכת הקירור של המחשב נקייה ומתפקדת כהלכה. נקה אבק ופסולת, וודא שהמאווררים פועלים.
עדכן דרייברים ותוכנה: עדכן את כל מנהלי ההתקנים ואת מערכת ההפעלה לגרסאות העדכניות ביותר. פתור התנגשויות תוכנה ויכול למנוע בעיה של כיבוי בלתי צפוי.
סריקה לאיתור תוכנות זדוניות: הפעל סריקת מערכת מלאה כדי לחפש ולהסיר תוכנות זדוניות או וירוסים השתמש בכלי סריקה של וינדוס וכלי סריקה חיצוניים במקביל, הדבר מוכח כיעיל, לפחות במקרים שאנחנו בדקנו.
בדיקת חומרה: השתמש בכלי אבחון כדי לבדוק בעיות ברכיבי חומרה, במיוחד אם מדובר במחשב מותג את המחשב מגיע מובנה עם כלי אבחון חומרה.
בדוק את ספק הכוח: ודא שספק הכוח מספק את המתח וההספק הנכונים, אם יש באפשרותך לשים ספק אחר ולבדוק – מומלץ, זה גם מה שאנחנו עושים במעבדה.
בדוק אתחולים מתוזמנים: סקור את הגדרות העדכון והאתחול המתוזמנים במערכת ההפעלה ובתוכנה.
השבת OVERCLOCKING: החזר את הגדרות כרטיס המסך ומעבד המחשב לברירת מחדל.
אם אינך מצליח לזהות ולפתור את הבעיה בעצמך, ועדיין אתה מעוניין לתקן את המחשב תוכל לשים את המחשב במעבדת מחשבים ולקבל הצעת מחיר, בד"כ מעבדות מחשבים גובות סכום סימלי או לא גובות בכלל להצעות מחיר.